45-ste cursus Madonna di Campiglio

"Restaureren met visie"

19 tot 26 januari 2019

Dr. A.W.J. (Hans) van Pelt

“Alles uit de kast

van uitneembaar naar vast”

In deze cursus staat de ouder wordende patient centraal. “Healthy aging” is ook in de tandheelkunde een belangrijke doelstelling geworden. Dit houdt in dat we ernaar streven om de dentitie van onze patienten zo lang mogelijk in functie te houden, maar niet tegen elke prijs. Een goede kauwfunctie is essentieel om (geestelijk en lichamelijk) gezond oud  te kunnen worden en het is ook in de tandheelkunde een uitdaging om de kosten daarvan betaalbaar te houden.

Uitneembare voorzieningen zijn soms onvermijdelijk en er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden om dat uit te stellen. Wanneer het plaatsen van implantaten te veel risico’s met zich meebrengt kunnen we op aantal eigen elementen toch vaak een uitneembare voorziening maken die als vast wordt ervaren en gemakkelijk te reinigen is.

Programma onderdelen

  • “Healthy ageing in dentistry”.
  • Telescoopprothese.
  • Dahlen in het kwadraat bij locale slijtage in het front en een andere ongunstige frontrelaties.

Leerdoelen

1) Kennis hebben van de doelstellingen van “healthy aging in dentistry”.

2) Kennis hebben van paroprothetiek.

3) Kennis hebben van Dahlframe, de toepassing ervan met en zonder orthodontische ondersteuning.

4) Kennis hebben van moderne technieken om telescoopkronen te vervaardigen en daarmee uitneembare prostheses meer retentie en stabiliteit te geven en daarmee de kauwfunctie langer te behouden.

Na deze cursus bent u beter in staat om vooral uw steeds ouder wordende patienten adequaat en volgens moderne inzichten te behandelen waarbij functioneel behoud van de eigen dentitie voorop staat.

 

Dr. A.W.J. (Hans) van Pelt

Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1978-1985 full-time verbonden aan de afdeling Prothetische Tandheelkunde. Daarna startte hij een algemene (groeps)praktijk in 1984 en werkte daar tot 1999.

Van 1991 - 2011 was hij verbonden aan het Martiniziekenhuis in Groningen voor prothetische en restauratieve behandelingen in samenwerking met de afdeling Mond-Kaak en Aangezichtschirurgie. In 2004 heeft hij er een Afdeling Bijzondere en Restauratieve Tandheelkunde opgezet dat in 2011 is overgegaan in een CBT.

Sinds 2000 is hij weer verbonden aan het Centrum Tandheelkunde en Mondzorg  van het Universitair Medisch Centrum Groningen en verzorgt hij onderwijs in “Restauratieve en Reconstructieve Tandheelkunde”.

Zijn huidige werkzaamheden verdeelt hij over het  UMC Groningen en (sinds juli 2011) een verwijspraktijk voor (Proclin) in Rotterdam. In december 2010 is hij door de EPA erkend als Prosthodontics. In 2015 is hij erkend als Restauratief Tandarts NVVRT (opgericht in 1998) waarvan hij mede-oprichter en erelid is sinds 2015.

Sinds 1986 is hij actief als docent in het PostAcademisch Onderwijs in Nederland en voor het NiVVT in België.

Sinds 2012 is hij hoofdredacteur van het vaktijdschrift Tandartspraktijk.